Uitleg Sober+

Figuur: overzicht voorkeursalternatief Sober+. Deze wordt in de tekst toegelichtFiguur: overzicht voorkeursalternatief Sober+
24-02-2021

In dit artikel lichten we de gekozen oplossingsrichting Sober+ verder toe.

Het ontwerp van Sober+ gaat uit van een verbreding van de A1 in beide richtingen van twee naar drie rijstroken tussen Barneveld en Voorthuizen. De aansluiting van de A1 met de A30 wordt deels vernieuwd. De aansluiting van de N301/Zelderseweg op de A1-A30 blijft gedeeltelijk bestaan. De aansluitingen Amersfoort-N301 en N301-Apeldoorn komen te vervallen.

Link naar de detailkaarten

 

Klik op de video voor een uitleg over Sober+

Klik op de afbeelding om naar de detailkaarten te gaan

 

 

Sober+ op hoofdlijnen

 • Verbreding van de A1
  Verbreding van de A1 in beide richtingen van twee naar drie rijstroken tussen Barneveld en Voorthuizen. Richting het oosten loopt de extra rijstrook door tot 1,5 kilometer voorbij aansluiting 16 Voorthuizen.
   
 • Aansluiting op de A30 Ede
  De aansluiting van de A1 Amersfoort op de A30 Ede krijgt een nieuwe ruimere ligging en gaat met een nieuw viaduct over de A30 heen. De rijstrook, komend vanaf de A1 Apeldoorn richting de A30 Ede, gaat onder dit nieuwe viaduct door en voegt na het spoorwegviaduct samen met de twee rijstroken komend van de A1 Amersfoort. Om dit mogelijk te maken is een uitbreiding van het spoorwegviaduct nodig.
   
 • Extra rijstrook verbindingsboog A30 Ede – A1 Amersfoort
  De huidige verbindingsboog van de A30 Ede richting de A1 Amersfoort wordt uitgebreid naar twee rijstroken. Hiervoor is een uitbreiding van het viaduct in de A1 nodig.
   
 • Nieuwe, ruime verbindingsboog A30 Ede – A1 Apeldoorn
  De aansluiting van de A30 Ede naar de A1 Apeldoorn krijgt een geheel nieuwe ligging. Er komt een nieuwe, ruime verbindingsboog langs Industrieterrein Harselaar.
   
 • Verbindingen van en naar de N301
  De verbindingen van en naar de N301 blijven grotendeels behouden. Twee aansluitingen komen te vervallen: Dat zijn Amersfoort-N301 en N301-Apeldoorn.

Afbeeldingen

Twitter

Cookie-instellingen